Bij een echtscheiding heeft je ex-partner recht op de helft van jouw tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Hoe vang je het tekort op?

Wanneer heb je recht op pensioen van je ex-partner?

Je hebt recht op een deel van het werknemerspensioen van je ex-partner als:

  • Je getrouwd was of geregistreerd partner van elkaar bent geweest of als je een samenlevingsovereenkomst had en jouw partner heeft je aangemeld bij zijn of haar pensioenuitvoerder. Dit kan een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar zijn.
  • Jouw ex-partner in loondienst heeft gewerkt en via de werkgever pensioen heeft opgebouwd.

Hetzelfde geldt ook andersom: je ex-partner heeft recht op een deel van jouw werknemerspensioen als bovenstaande voorwaarden gelden.

De helft van je pensioen ben je kwijt

Het opgebouwde pensioen kun je onderverdelen in verschillende soorten pensioenen. De belangrijkste zijn het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. Het ouderdomspensioen is een uitkering voor jezelf vanaf jouw pensioengerechtigde leeftijd.

Je ex-partner heeft recht op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Dit neemt dus mogelijk een behoorlijke hap uit jouw rechten.

Wat er met het nabestaandenpensioen gebeurt, hangt af van het soort nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt na de echtscheiding. Een opbouwbestaandenpensioen gaat volledig naar je ex-partner. ​

Moet het pensioen altijd verdeeld worden?

Wettelijk gezien heeft jouw voormalige partner mogelijk rechten. Het is natuurlijk wel mogelijk om afwijkende afspraken te maken. De partner krijgt bijvoorbeeld een geldbedrag extra toegekend in ruil voor de pensioenrechten. Als er geen verdere afspraken over het pensioen gemaakt zijn, geldt de wettelijke verdeling.

Hoe vul jij jouw pensioentekort aan?

Binnen de reguliere pensioenregeling gaat het niet lukken om de gaten weer dicht te krijgen. Na een scheiding gaat de pensioenopbouw gewoon door, maar over de huwelijksperiode mis je de helft. Er zijn mogelijkheden om het tekort weer (deels) aan te vullen. Bespreek jouw opties met de financiele huisarts van Planning Vision. o6 46189406 [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *