Heb jij al een testament geregeld?

 

In een testament kun je vastleggen wat er met jouw bezittingen en schulden gaat gebeuren na jouw overlijden. Wat zijn feiten over het testament die je moet weten?

 

Het opstellen van een testament wordt aanbevolen, en daar zijn  goede redenen voor. Welke feiten moet je weten over het testament?

In het erfrecht is vastgelegd wie jouw bezittingen en schulden krijgen na jouw overlijden. Heb je niets geregeld? Dan worden de echtgenoot of echtgenote (of geregistreerde partner) samen met de kinderen de erfgenamen. Voor veruit de meeste mensen zal dit ook gewenst zijn, maar er is vaak meer te regelen dan dat alleen.

Wanneer maak je een testament op?

Voor een andere verdeling van jouw nalatenschap ga je naar de notaris voor een testament of voor het veranderen van jouw testament. Maar er zijn nog vele andere redenen waarom een testament wenselijk is. Je kunt nabestaanden (deels) uitsluiten of bepaalde spullen aan een ander laten toe  komen. Je kunt ook vastleggen hoe het na het overlijden verder moet met jouw onderneming. Wie krijgt de zeggenschap over het bedrijf? Goede doelen benoemen in een testament komt ook steeds vaker voor.

Kun je zelf een testament opstellen?

Je kunt een zogenaamd codicil opstellen. Hierin kun je bepaalde wensen vastleggen, maar dit heeft niet de kracht van een testament. Het codicil is een handgeschreven document waarin je bijvoorbeeld bepaalde bezittingen aan een in het document genoemde persoon na laat. Je kunt geen erfgenamen uitsluiten of toevoegen. Een codicil hoeft ook niet nageleefd te worden. Als een erfgenaam deze weggooit, heeft hetgeen opgeschreven is geen waarde meer. Dat kan met een testament niet gebeuren.

Hoe weten nabestaanden dat er een testament is?

In de loop der jaren kunnen wensen veranderen. Een testament kun je aanpassen. Het laatst gemaakte is het geldige testament. Als je een testament opmaakt wordt dit opgeslagen in het Centraal Testamentenregister (CTR) in Den Haag. Hierin staat niet het testament zelf, maar de datum van het opmaken van het testament en de notaris die het heeft opgesteld. Vervolgens kunnen de nabestaanden contact opnemen met de betreffende notaris.

Wat kost een testament?

De inhoud van een testament is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de wensen. Een advies van de notaris is onmisbaar. Het testament moet namelijk zo goed mogelijk op jouw persoonlijke situatie worden afgestemd. Dat zorgt ook voor de hoge kosten. Het document bestaat voor het overgrote deel uit standaardteksten. De kosten beginnen bij 200 euro, maar kunnen eenvoudig oplopen tot 750 euro of zelfs nog meer. Voor complexere situaties zal de notaris meer tijd moeten investeren in het advies en het goed documenteren van de feiten en de omstandigheden.

 

2 antwoorden
  1. Emma de Graaf
    Emma de Graaf zegt:

    Goed om te weten dat je een testament vast moet laten leggen bij een notaris. Mijn man en ik hebben jonge kinderen. We willen graag zeker weten dat alles goed geregeld is, mocht ons iets overkomen. We zullen een testament en een levenstestament laten opstellen door een notaris. Bedankt voor het delen van de informatie.

    Beantwoorden
    • planningvision
      planningvision zegt:

      Beste Emma, dank voor je bericht. Hier doe ik het als financiele huisarts voor.
      Mochten jullie vooraf een gesprek met mij willen, dan leg ik uit wat er allemaal in een (levens-)testament kan komen te staan. Zo zijn jullie voorbereid om in gesprek te gaan met een specialist als een notaris. Laat maar weten, een afspraak is zo gemaakt.
      Hartelijke groet, Paul Jansen MFP

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *