De waarde van een financieel adviseur volgens Adfiz

 

Wat is de waarde van een financieel adviseur?

Lang niet iedere Nederlander maakt gebruik van een financieel adviseur. Mensen vinden het vaak te prijzig. Te lastig om de concrete waarde van een adviseur in te zien. Da’s begrijpelijk: een adviseur kan in veel gevallen moeilijk vooraf aangeven hoeveel geld hij u precies gaat besparen. Maar dat financieel advies wel degelijk harde euro’s oplevert  én dat de waarde van financieel advies zich verder uitstrekt dan dat, blijkt uit een onderzoek van Afdiz, de branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs.

 

Financiële geletterdheid
Nederlanders kunnen hun geldzaken tegenwoordig gemakkelijk zelf (online) regelen. Is financieel advies dan nog wel nodig? Kort gezegd: ja. Al zult u begrijpen dat we licht bevooroordeeld zijn. Gelukkig zijn er harde cijfers om dat te ondersteunen. Zo zijn financiële basisbegrippen voor zo’n 40% van de Nederlanders een raadsel en is zo’n 80% van de Nederlanders niet in staat om 5 simpele financiële basisvragen te beantwoorden. Tegelijkertijd wist 60 tot 70% van de Nederlanders in 2018 niet hoe het ervoor stond met de eigen pensioenregeling en hoeveel ze precies nodig hadden om later rond te komen. Ondertussen maakte 25% zich wél zorgen later op een houtje te moeten bijten.

Financiële geletterdheid is het begrip van hoe geld werkt en het vermogen om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. In Nederland is er, zoals de bovenstaande cijfers doen vermoeden, nog te veel financiële óngeletterdheid. Maar is een adviseur wel in staat om die ongeletterdheid tegen te gaan en financiële zorgen weg te nemen? Weer een kort antwoord: ja. En ook dat kunnen we met cijfers onderbouwen. Huishoudens die langer dan 15 jaar een financieel adviseur hebben, bouwen namelijk tussen de 2,3 en 3,9 keer zoveel vermogen op als vergelijkbare huishoudens zónder adviseur. Daarnaast zorgt een adviseur voor gedisciplineerd spaargedrag én meer belegd vermogen.

De toegevoegde waarde van hypotheekadvies
Veel mensen kopen op een zeker moment een huis. Daarvoor moet – tenzij u zich in een heel gelukkige situatie bevindt – een hypotheek worden afgesloten. Onafhankelijk hypotheekadvies kost u dan gemiddeld €800. Een flinke duit. Zéker omdat zulk advies zich misschien niet meteen zichtbaar uitbetaalt. Om het toch even concreet te maken: onafhankelijk hypotheekadvies levert consumenten gemiddeld 0,37%-punt rentevoordeel op. Dat lijkt misschien te verwaarlozen, maar op een gemiddelde hypotheek van €237.000 bespaart u daarmee over de hele looptijd tussen de €12.000 en €14.000. Zo bewijst een adviseur al snel zijn toegevoegde waarde.

De emotionele waarde van advies
Maar de waarde van financieel advies ligt niet alleen in een mooi beleggingsrendement of een besparing op de hypotheeklasten. Dat advies heeft namelijk ook een flinke positieve impact op de gemoedstoestand van de klant. Wat feitjes op een rij:

  • 82% van de mensen met een adviseur heeft meer vertrouwen in de eigen financiële beslissingen
  • 79% van de mensen met een financieel adviseur ervaart meer gemoedsrust.
  • 83% van de mensen met een financieel adviseur geeft aan beter voorbereid te zijn op het pensioen, om 33% van de mensen zónder adviseur
  • 60% van de mensen met financieel adviseur geeft aan beter voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven

Het belang van goed advies
De waarde van een financieel adviseur is dus wel degelijk in harde cijfers uit te drukken. Maar onafhankelijk, goed advies leidt niet alleen tot besparingen of extra inkomsten. Het leidt ook tot een betere gemoedsrust, meer vertrouwen in de eigen financiële situatie en de overtuiging om met financiële tegenvallers om te kunnen gaan. Twijfelt u erover om eens het gesprek aan te gaan met een goede, onafhankelijke financieel adviseur? Wij kennen er nog wel een. Schroom dus vooral niet om ons even te mailen, op te bellen of langs te komen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *