Is er leven na de ‘dood’?

Is er leven na het verkopen van mijn onderneming? Wat is mijn onderneming eigenlijk waard? En als ik gestopt ben, waar leef ik dan van? Hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Deze vragen kwamen op toen ik onlangs met een ondernemer in gesprek raakte. Deze ondernemer vroeg zich af hoe lang hij nog met zijn vrouw in hun eigen woning kan blijven wonen, wanneer hij zou stoppen met zijn eigen onderneming. En toen sloeg de onrust toe. Hoe lang kunnen zij eigenlijk hun huidige persoonlijke lifestyle handhaven? Zonder plan, tot jullie 65e zei ik toen…

Dit gesprek deed mij beseffen dat ondernemers eigenlijk geen inzicht hebben in hun huidige persoonlijke uitgaven. Laat staan inzicht in hun financiële situatie na het stoppen met het bedrijf. Maar ook geen goed inzicht hebben in wat hun bedrijf eigenlijk waard is. En of het bedrijf überhaupt verkoopbaar of verkooprijp is.

Daarom besloot ik te gaan samenwerken met een adviseur in bedrijfswaarderingen en overnames voor het MKB. Ik vroeg mij af: stel dat een financiële huisarts nu eens ‘iets’ eerder bij een verkopende ondernemer aan tafel kan zitten. Dan kan het leven na de ‘dood’ financieel geheel inzichtelijk in kaart worden gebracht. En dan kan ook met dit inzicht en overzicht berekend worden wat de minimale verkoopprijs van de onderneming zou moeten zijn. Dat geeft financiële rust. En de kans bestaat dat er eerder een prijs wordt overeengekomen die dichterbij het bod van de koper ligt.

De adviseur met wie ik samenwerk is Piet Wessels van Team Consult. Naast het bijstaan van ondernemers in financieel zwaar weer (bijzonder beheer situaties) is hij regelmatig betrokken als adviseur bij overname processen. Hij kijkt hierbij naar de waarde van de onderneming voor de toekomstige nieuwe eigenaar. Deze heeft alleen geld over voor een overname als hij toegevoegde waarde ziet. Met deze invalshoek helpt Piet ondernemers om hun onderneming verkooprijp te maken. Dit proces kost wel tijd.

De samenwerking tussen financiële huisarts en adviseur geeft rust in het proces. Naast het strijden voor het behalen van de maximale prijs, is er nu ook inzicht in de minimale benodigde prijs. Dit geeft voor de verkopende partij rust, overzicht en houvast tijdens het overname proces.

Is er leven na de ‘dood’? Ja zeker, mits je maar op tijd advies inwint.

Kennismaken met de financiële huisarts van Planning Vision? Of met de adviseur van Team Consult? Mail dan naar [email protected] en/of naar [email protected].

Laat je inspireren door een van hen of een gezamenlijke presentatie bij jou op de zaak of bij jou thuis.
Dit brengt je ongetwijfeld financiële rust!

Paul Jansen                                                                   Piet Wessels

Financiële huisarts bij Planning Vision                   Adviseur bij Team Consult

Oegstgeest                                                                  Oegstgeest

06 46 18 94 06                                                             06 47 13 63 18

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *