Studeren zonder studieschuld – Wat kun je doen als ouders?

Studeren zonder een studieschuld zit er tegenwoordig meestal niet meer in. Of komt er hulp van de ouders?


Kunnen studeren is niet meer vanzelfsprekend. Een studieschuld is in veel gevallen noodzakelijk. Wat kun je als ouder doen?

Je wilt jouw kinderen alle kansen van de wereld bieden. Het volgen van een studie is vaak bepalend voor de financiële toekomst. Maar het kan de toekomst ook in de weg zitten. Met een studieschuld kun je minder hypotheek krijgen. Dit maakt het voor starters op de woningmarkt lastiger om een woning te kopen.

Ze hebben ruim de tijd voor het aflossen van de schuld, maar wenselijk is een studieschuld natuurlijk niet. Hoe kun je als ouders voorkomen dat de kinderen een studieschuld moeten opbouwen?

De studiefinanciering is grotendeels afgeschaft

Via de DUO kun je het geld krijgen dat studenten nodig hebben voor het bekostigen van de opleiding. De meeste studenten hebben tegenwoordig twee opties. Het opbouwen van een studieschuld of ze moeten kunnen bouwen op hulp van de ouders, maar in totaal gaat het om een flink bedrag. Het ideaal is dat je jouw kinderen goed op weg kunt helpen door het financieren van de opleiding.

Wat kost een studie ongeveer?

Er zijn veel afhankelijkheden voor de hoogte van de studiekosten. Voor een uitwonende student zijn de kosten aanzienlijk hoger dan voor studenten die thuis kunnen blijven wonen. Voor een opleiding aan een HBO of universiteit kun je rekenen op ruim 2.000 euro aan collegegeld per jaar. Voor een MBO-opleiding komen de kosten ongeveer uit op 1.100 tot 1.500 euro. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijke collegegeld voor 2021-2022 gehalveerd.

Maar er zijn natuurlijk meer kosten. Denk maar aan boeken, een laptop en andere studiematerialen. Daar komen eventueel de huisvestingskosten en de kosten van levensonderhoud bovenop.

Wat zijn de kosten voor een uitwonende student?

Vaak zal de opleiding niet plaatsvinden in de woonplaats zelf. Ook willen studenten graag uitwonend de studie volgen. Dat is ook nog eens goed voor de zelfstandigheid. Inclusief de huur komen de  met gemak boven de 1.000 euro per maand uit. Daar komt het collegegeld nog bij op. Uitgaande van een opleiding van vier jaar komen de kosten dus ruim boven de 50.000 euro uit.

Geld reserveren voor de studie van de kinderen

Als ouders kun je de kinderen op weg helpen. Je hoeft natuurlijk niet alle kosten te dragen. Met een kapitaal achter de hand kun je in ieder geval de studieschuld zo klein mogelijk houden. Helaas geeft het sparen op dit moment zeer weinig rendement. Mogelijk is beleggen een betere optie. Je kunt namelijk ook kiezen voor het beleggen met maar een beperkt risico. De beleggingsstrategie is mede afhankelijk van de periode tot de kinderen gaan studeren.

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn in jouw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op voor de antwoorden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *